Svenska kungliga bröllop

 Kungen och Silvia

I Sverige råder ofta delade åsikter om kungahusets vara eller icke vara men när det är dags för bröllop kommer hela svenska folket ut på gator och torg för att fira och glädjas. Detta sågs inte minst då Victoria äktade sin Daniel för några år sedan. Det riktiga superbröllopet måste nog ändå sägas vara det mellan kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath år 1976.

Det svenska folket satt klistrade vid TV-rutorna då det var dags för kungen och Silvia att knyta äktenskapets band och det ohades och åhades över hur vacker hon var och hur stilig kungen såg ut i sin uniform. Under tiden innan hade skvallertidningar och nöjesprogram på TV visat oändliga foton och intervjuer om och med det lyckliga paret och det var något alldeles speciellt med det hela. Silvia, med sin mörka skönhet, och kungen med sitt ungkarlsliv som jetsettare symboliserade det ultimata celebritetsparet, som en saga eller en dröm.

Själva vigseln gick av stapeln i Storkyrkan i Gamla Stan som seden förespråkar och cirka 1200 gäster var inbjudna. Trots att kungen uttryckligen velat ha ett så privat evenemang som möjligt gick det inte att komma ifrån att detta var en stor händelse. Silvia var vacker som en dag i sin slanka Diorklänning med långt släp och med sitt historiska diadem såg hon ut som en sagoprinsessa.

Efter vigseln färdades de nygifta utmed Stockholms kanaler och hälsades av det svenska folket som ropade gratulationer och vinkade med flaggor och blommor. Till sist kom de fram till Stockholms slott och kom ut på balkongen för att vinka åt folkmassorna. Då började det regna, ett gott tecken för ett lyckligt äktenskap om man är vidskeplig, och efter en storslagen bröllopslunch bar det av på smekmånad till Hawaii för de nygifta- en dag som varken de eller det svenska folket någonsin kommer att glömma!

 Victoria och Daniel

Av kungafamiljens alla medlemmar håller nog de flesta med om att kronprinsessan Victoria är den populäraste. Hon är känd för att vara trevlig och jordnära med en brinnande livslust och när hon en dag bestiger tronen lär hon få de flesta svenskars support.

När det utannonserades att Victoria hade träffat en helt vanlig kille, Daniel Westling, en idrottslärare från Örebro var det många som tyckte att det var skönt. Victoria behövde en stabil och redig livspartner som inte hade växt upp som jetsettare.

Det var systern Madeleine som låg bakom det hela! Hon rekommenderade den snygga personliga tränaren åt Victoria och snart fattades ömsesidigt tycke. Efter en flerårig relation bestämde sig så det unga paret för att slå till och den 19.e juni, 2010 blev de man och hustru.

Datumet var ingen tillfällighet. På exakt samma dag, trettiofyra år tidigare, hade Victorias far kung Carl XVI Gustav äktat sin Silvia Sommerlath, och precis som då satt halva det svenska folket som klistrade vid sina TV-rutor. Den andra halvan var ute på gator och torg och det stod enorma folkmängder utmed broar och kajer medan paret seglade på Stockholms kanaler.

Victoria var vacker som en dag i sin slanka klänning men det hela var inte helt utan kontrovers. Kronprinsessan ville att hennes far kungen skulle eskortera henne fram till Daniel i kyrkan men det ansåg många svenskar var förlegat och ett jobbigt minne från de gamla dagarna då bruden “såldes” till sin nya make. Prinsessan gav sig dock inte och fick sin vilja igenom och på själva dagen var det hela i princip bortglömt.

Vigseln förrättades av ärkebiskop Anders Wejryd i Storkyrkan i Gamla Stan och efteråt bar det av i kortege och båtfärd för folket att få se de nygifta. Det var en fantastiskt vacker sommardag som idag utgör ett oförglömligt minne för alla.

 Madeleine och Chris

Det svenska kungahuset tycker om månaden juni för att gifta sig och det kan man förstå eftersom Stockholm under en vacker junidag är vackrare än någonsin. Kungen och Silvia gifte sig denna månad, även Victoria och Daniel, Carl-Philip och Sofia och inte minst Madeleine och Chris. Detta var ett bröllop som kanske fick mer uppmärksamhet eftersom Madeleine alltid varit familjens värsting med sitt snygga utseende och hårda partajande, men det hela blev både lyckat och vackert.

Madeleine gifte sig år 2013 i slottskyrkan, precis som hennes bror, och precis som alla förväntat sig var hon strålande vacker. Iklädd en elegant Valentinoklänning visade hon upp sin slanka figur och Chris O´Neill verkade mer förälskad än någonsin, trots att det gått rykten om att han kan vara ganska arrogant. Nej, det här var definitivt frågan om ett mycket förälskat par som var överlyckliga att få gifta sig med varandra.

Detta var ett bröllop som kom som en överraskning för många eftersom paret träffades och förlovade sig ganska snabbt. De hade träffats i New York och då Chris var en ekonom och affärsman kom han från en helt annan sfär än prinsessan. Det verkade dock funka bra och snart växlade de ringar med varandra i ett storslaget bröllop som skall ha kostat över tre miljoner kronor.

Precis som i fallet med Victoria så rådde det lite kontrovers om huruvida Madeleine skulle överlämnas av sin far till sin blivande make men man löste det hela precis som man ofta gör idag genom att brudgummen väntat på halva vägen. Det svenska folket suckade över det stiliga paret och man kunde inte låta bli att fälla en tår då de lovade varandra evig trohet!

En rolig liten detalj var att bröllopstårtan i själva verket bestod av 700 maräng-makaroner som staplats på varandra och den lär ha smakat ljuvligt!

 Carl-Philip och Sofia

Även om Victorias och Daniels bröllop var bland det ståtligaste och gladaste av de många skandinaviska kungabröllop som förrättats under de senaste åren så måste nog Carl-Philips och Sofias räknas som bland det vackraste. Eftersom det här inte handlade om kronprinsar eller kronprinsessor blev detta ett bröllop som handlade mindre om ceremonielet och mer om ett ungt, vackert och uppenbarligen förälskat par som fick varandra till sist.

Bröllopet ägde rum i Slottskyrkan och var det sjunde kungabröllopet som någonsin förrättats där. Vigselförrättare var biskop Michael Bjerkhagen och för musiken stod Salem al Fakir, vilket gjorde vigsel till en spännande blandning av tradition och modernitet. Detta är knappast särskilt förvånande eftersom prinsen själv alltid varit mycket intresserad av design och kreativitet och man kunde definitivt känna att det unga paret haft en hel del att säga till om när det kom till arrangemanget.

Sofia var dessutom klädd i en mycket speciell dräkt som gick i tre olika toner av vitt i italiensk design med både spets och tyll. Prinsen själv bar en mässdräkt från 1800-talet och i och med det såg de båda ut som fotomodeller från en bröllopskatalog, stiligare par kan man knappast hitta.

Efter vigseln åkte paret kortege utmed många gator i huvudstaden så att folket skulle kunna få se dem och ropa välgångsönskningar. Sedan följde den obligatoriska uppvisningen på balkongen i Stockholms slott där man sedan höll en grandios mottagning för alla inbjudna. Under dansen kombinerade man återigen gammalt med modernt och det blev en salig blandning av klassisk musik, traditionella folksånger, Avicci och cover versionen av Coldplay, precis som det anstår just detta trendiga par.

Sedan var det dags för bröllopstårtan och vid första anblicken såg den mycket traditionell ut. Detta intryck ändrades dock snabbt då gästerna smakade på de första bitarna och insåg att den innehöll sprakande karameller.