Mette-Marit och Haakon

När kungligheter gifter sig blir det garanterat pompa och ståt men det är heller inte ovanligt med en hel del kontroverser och skilda meningar. Det kan handLa om vilka som kommer eller inte, om hur ceremonin skall gå till och vad som skall serveras under mottagningen.

Det är också ganska vanligt med kontroverser runt valet av brud eller brudgum och det norska bröllopet mellan kronprins Haakon och hans Mette-Marit var definitivt ett exempel på detta. Vad var det som var det stora problemet? Jo, att Mette-Marit inte bara var en vanlig tjej utan dessutom, till råga på allt, en servitris som var singelmamma med ett något dubiöst förhållande till droger i det förflutna.

Kärleken besegrar dock allt och den 25:e augusti 2001 var det dags för det förälskade paret att äntligen få varandra, inte minst med hjälp av att kung Harald själv fått kämpa för att få den han älskade. Han ville absolut att sonen skulle få sin stora kärlek och nu blev det så.

Vigseln förrättades i Oslo och ett av de mer kontroversiella momenten var då Mette-Marit ankom till kyrkan. I stället för att låta sin far leda henne till Haakon stod kronprinsen och väntade vid ingången och så gick de tu tillsammans fram till altaret. Mette-Marits lilla son var pagepojke och söt som bara den, och bruden själv såg strålade ut i sin vackra brudklänning och tjugo fot långa slöja. Haakon stod stilig i en svart uniform och med många medaljer. Båda var rörda till tårar när det stora ögonblicket kom.

Efter detta är nu Mette-Marit kronprinsessa av Norge så en dag blir det hennes tur att tillsammans med Haakon bli regent av grannlandet. Deras bröllop visade ytterligare en gång för alla att kärleken står över allt och med tillräcklig vilja kan man göra vad man vill.