När Victoria fick sin Daniel

Av kungafamiljens alla medlemmar håller nog de flesta med om att kronprinsessan Victoria är den populäraste. Hon är känd för att vara trevlig och jordnära med en brinnande livslust och när hon en dag bestiger tronen lär hon få de flesta svenskars support.

När det utannonserades att Victoria hade träffat en helt vanlig kille, Daniel Westling, en idrottslärare från Örebro var det många som tyckte att det var skönt. Victoria behövde en stabil och redig livspartner som inte hade växt upp som jetsettare.

Det var systern Madeleine som låg bakom det hela! Hon rekommenderade den snygga personliga tränaren åt Victoria och snart fattades ömsesidigt tycke. Efter en flerårig relation bestämde sig så det unga paret för att slå till och den 19.e juni, 2010 blev de man och hustru.

Datumet var ingen tillfällighet. På exakt samma dag, trettiofyra år tidigare, hade Victorias far kung Carl XVI Gustav äktat sin Silvia Sommerlath, och precis som då satt halva det svenska folket som klistrade vid sina TV-rutor. Den andra halvan var ute på gator och torg och det stod enorma folkmängder utmed broar och kajer medan paret seglade på Stockholms kanaler.

Victoria var vacker som en dag i sin slanka klänning men det hela var inte helt utan kontrovers. Kronprinsessan ville att hennes far kungen skulle eskortera henne fram till Daniel i kyrkan men det ansåg många svenskar var förlegat och ett jobbigt minne från de gamla dagarna då bruden “såldes” till sin nya make. Prinsessan gav sig dock inte och fick sin vilja igenom och på själva dagen var det hela i princip bortglömt.

Vigseln förrättades av ärkebiskop Anders Wejryd i Storkyrkan i Gamla Stan och efteråt bar det av i kortege och båtfärd för folket att få se de nygifta. Det var en fantastiskt vacker sommardag som idag utgör ett oförglömligt minne för alla.