När kungen och Silvia gifte sig

I Sverige råder ofta delade åsikter om kungahusets vara eller icke vara men när det är dags för bröllop kommer hela svenska folket ut på gator och torg för att fira och glädjas. Detta sågs inte minst då Victoria äktade sin Daniel för några år sedan. Det riktiga superbröllopet måste nog ändå sägas vara det mellan kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath år 1976.

Det svenska folket satt klistrade vid TV-rutorna då det var dags för kungen och Silvia att knyta äktenskapets band och det ohades och åhades över hur vacker hon var och hur stilig kungen såg ut i sin uniform. Under tiden innan hade skvallertidningar och nöjesprogram på TV visat oändliga foton och intervjuer om och med det lyckliga paret och det var något alldeles speciellt med det hela. Silvia, med sin mörka skönhet, och kungen med sitt ungkarlsliv som jetsettare symboliserade det ultimata celebritetsparet, som en saga eller en dröm.

Själva vigseln gick av stapeln i Storkyrkan i Gamla Stan som seden förespråkar och cirka 1200 gäster var inbjudna. Trots att kungen uttryckligen velat ha ett så privat evenemang som möjligt gick det inte att komma ifrån att detta var en stor händelse. Silvia var vacker som en dag i sin slanka Diorklänning med långt släp och med sitt historiska diadem såg hon ut som en sagoprinsessa.

Efter vigseln färdades de nygifta utmed Stockholms kanaler och hälsades av det svenska folket som ropade gratulationer och vinkade med flaggor och blommor. Till sist kom de fram till Stockholms slott och kom ut på balkongen för att vinka åt folkmassorna. Då började det regna, ett gott tecken för ett lyckligt äktenskap om man är vidskeplig, och efter en storslagen bröllopslunch bar det av på smekmånad till Hawaii för de nygifta- en dag som varken de eller det svenska folket någonsin kommer att glömma!